לאחר חיקוק התקנות החדשות המונח "משמורת" פס מן העולם, וזאת לא בכדי, כך שפסיקות בתי המשפט לענייני משפחה כיום מתייחסות למונח "אחריות הורית" עת הם דנים בתיקי החזקת קטינים. כיוצא בזאת, הרוח הנושבת בבתי המשפט עוסקת באחריות הורית משותפת, הסדר המעודד מעורבות שווה של שני ההורים בגידול ילד, ללא קשר למצבם המשפחתי או ליחסם זה לזה. מושג זה משמעותי במיוחד מכיוון שהוא מחליף את המונח "משמורת משותפת", ומאותת על התפתחות בהבנה החברתית של תפקידים ואחריות הורית לאחר פרידה או גירושין.
חוק הכשירות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב-1962 קובע ששני ההורים, בין אם נשואים ובין אם לאו, חלקו אחריות הורית או אפוטרופסות על ילדיהם, אלא אם הוסרו או ויתרו במפורש בפסיקת בית המשפט בכפוף לנסיבות חריגות המנויות בחוק. חוק זה חל ללא קשר לדתם של ההורים או הילד, והמשמעות היא כי החלטות הקשורות לגידול הילד צפויות להתקבל במשותף ללא קשר להסדר זמני השהות. כאשר מתעוררות חילוקי דעות, זכאי כל הורה לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד מתאים, כאשר טובת הילד היא השיקול העיקרי.
מהות האחריות והאפוטרופסות ההורית
אחריות הורית, שבדרך כלל מתחלקת בין שני ההורים, מתייחסת לזכותם ולחובתם של הורים ביולוגיים לדאוג לצרכי ילדיהם. מונח זה כולל את הרעיון של אפוטרופסות, או משמורת חוקית ולפיו לא משנה אם ההורים ביחד או נפרדים, הם נשארים האפוטרופוסים הטבעיים של ילדם עד גיל 18.
לצד אחריות הורית משותפת או חלקית, נקבע הזמן בפועל שילד מבלה עם כל הורה, כלומר "זמני השהות", מה שהיה ידוע בעבר כ"הסדרי ביקור" ו/או "הסדרי ראיה". כאשר מתעוררות מחלוקות בנוגע לחלוקת זמני הבילוי עם הילד, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני לפתרון הסוגייה. השיקול העיקרי במקרים כאלה הוא טובת הילד.
הורות משותפת ללא נישואין
ככל שהנורמות החברתיות ממשיכות להתפתח, מונהגת עוד ועוד הורות משותפת ללא קשר נישואין רשמי. הסדר זה, הניתן לרוב על ידי הסכם הורות משותפת, מאפשר לשני אנשים להביא ילד לעולם ולגדל אותו בשיתוף פעולה תוך הסדרה של חלוקת האחריות ההורית. .
הסכם הורות משותפת בהקשר זה רצוי ויערך באופן אידיאלי לפני תהליך הכניסה להריון ועליו להתייחס לסידורי החיים של הילד, לחילוקי דעות פוטנציאליים, ואפילו לפרטים של תהליך ההיריון והלידה. גישה זו מומלצת כדי להבטיח שתיווצר שותפות הורית חזקה וברורה לפני לידת הילד וחשוב מכך תמנע מחלוקות לאחר מכן ולכל הפחות תסייע בפתרונן..
עריכת הסכם הורות משותפת
עריכת הסכם הורות משותפת מצריכה חשיבה קדימה ואמורה לכסות שלבים שונים בחיי הילד, החל מטיפול טרום לידתי ועד תום שנות הלימודים ו/או הגעתו לגיל 18. ההסכם צריך לקחת בחשבון את הצרכים האישיים של כל הורה ואת הצרכים הצפויים של הילד. כמו כן, יש לקבוע כיצד ייפתרו מחלוקות או סכסוכים פוטנציאליים, כיצד יוכרעו סידורי המחייה של הילד והסדרים כספיים, בין היתר.
הסכמים אלו הופכים לחוזים מחייבים משפטית לאחר חתימתם, והם בעלי סמכות של פסיקת בית משפט לאחר אישור בית משפט לענייני משפחה אשר מקנה להם תוקף של פסק דין.
גישת בית המשפט לקראת הסכמי הורות משותפת
בתי המשפט בישראל תומכים יותר ויותר בהסכמי הורות משותפת ובחלוקת אחריות שווה בין ההורים. הם מכירים בזכויות ההורים של קהילת הלהט"ב ובזכויות וחובות ההורים ביחס לטיפול בילדיהם, מתוך הבנה שגישה זו תורמת להתפתחותו הבריאה של הילד. בשנים האחרונות בתי המשפט פוסקים יותר ויותר משמורת פיזית משותפת או "אחריות הורית משותפת" עם "זמן הורות" משמעותי.
ההשלכות של הסכם הורות משותפת
להסכמי הורות משותפת יש השלכות עמוקות על ההורים והילד. בהסדר זה, שני ההורים חולקים אחריות משותפת יומיומית ומתמשכת לגידול, חינוך וטיפול בילד. ההסכם שם דגש על כבוד הדדי, טיפול ותקשורת בין ההורים וקובע מסגרת לאחריות הורית משותפת. אחריות משותפת זו לא רק מעניקה זכויות לכל הורה אלא גם מקצה חובות.
תפקידו של עורך דין באחריות הורית
בחירת עורך דין אשר ילווה אותך בשירות זה הינה קריטית בכל הנוגע לניווט בין המורכבויות המשפטיות של אחריות הורית והסכמי הורות משותפת. עורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה אשר מלווה זוג הורים בתהליך זה מעניק ייעוץ משפטי בתחום ומבטיח שכל היבטי האחריות ההורית מכוסים בהסכם באופן מקיף. תפקיד עורך הדין אינו רק לנסח את ההסכמות אלא הוא יכול לעזור להדגיש בעיות פוטנציאליות שעלולות להתעורר ולספק פתרונות בחוזה. עורכי דין יכולים גם לספק סיוע להבטיח שההסכם מחייב מבחינה משפטית ותואם את חוקי תחום השיפוט. בנוסף, הם יכולים ללוות את ההורים בתהליך קבלת ההסכם על ידי בית המשפט לענייני משפחה, שהוא שלב הכרחי בישראל. תפקידו של עורך הדין מסייע בשמירה על זכויות ההורים והילד כאחד, ותורם לתפקוד חלק של הסדר ההורות המשותפת. המומחיות שלהם יכולה לעזור להקדים ולנהל מחלוקות פוטנציאליות, ולהבטיח שרווחת הילד תישאר בחשיבות עליונה.
סיכום
הסכמי הורות משותפת מייצגים גישה פרוגרסיבית לאחריות הורית, המשקפת שינויים חברתיים והבנה מעמיקה יותר של טובת הילדים. ההכרה בשוויון הזכויות והחובות של ההורים תורמת לרווחתו הכללית ולהתפתחותו של הילד. מסגרת משפטית זו מדגישה את החשיבות של שני ההורים בחיי הילד ומטפחת תחושת אחריות משותפת שיכולה להפחית את הקונפליקטים והמתח הפוטנציאליים הגלומים במצבי הורות פרודים או גרושים.
המערכת הישראלית מפגינה הבנה מתפתחת של המורכבות והמציאות של משפחות מודרניות, תומכת במגוון הסדרי הורות ומבטיחה שטובת הילד תישאר בחזית כל החלטה הורית.