דילוג לתוכן

משמורת ילדים וזמני שהות

תוכן עניינים

הליך הגירושין מהווה נקודת משבר משמעותית בחיי המשפחה, כאשר אחת הסוגיות המורכבות והרגישות ביותר הינה משמורת ילדים וקביעת זמני שהות.
כאשר זוג מחליט להיפרד, עולה השאלה: כיצד תימשך מערכת היחסים של כל אחד מההורים עם ילדיהם המשותפים?

משמורת ילדים בגירושין מהווה סוגיה מרכזית שיש להסדירה באופן מיטבי, תוך הבנה שטובת הילדים היא השיקול העליון המנחה את כל ההחלטות בנושא. החוק הישראלי עבר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים בתפיסת העולם המשפטית לגבי משמורת וזמני שהות, מתוך הבנה שילדים זקוקים לנוכחות משמעותית של שני הוריהם בחייהם.

מאמר זה מבקש להציג תמונה תמציתית של האפשרויות העומדות בפני הורים בהליכי גירושין.

סוגי משמורת בישראל

בישראל מוכרים מספר סוגי משמורת עיקריים. משמורת יחידנית מתקיימת כאשר אחד ההורים מקבל אחריות עיקרית על גידול הילדים והחלטות הנוגעות לחייהם. במודל זה, הילדים מתגוררים באופן קבוע בבית ההורה המשמורן, בעוד ההורה השני מקיים עם הילדים הסדרי שהות בזמנים קבועים. חשוב להדגיש כי גם במצב של משמורת יחידנית, להורה שאינו משמורן נשמרת האפוטרופסות על הילדים, המקנה לו זכות להיות מעורב בהחלטות משמעותיות בחיי ילדיו.

משמורת משותפת מבטאת תפיסה לפיה שני ההורים שותפים באופן שווה בגידול ילדיהם ובקבלת החלטות. במודל זה, הילדים מחלקים את זמנם בין בתי שני ההורים באופן משמעותי, לרוב באופן שוויוני או קרוב לכך. משמורת משותפת מחייבת שיתוף פעולה הדוק בין ההורים ויכולת תקשורת טובה. בשנים האחרונות, מסתמנת מגמה ברורה בפסיקה הישראלית לטובת משמורת משותפת, מתוך תפיסה שטובת הילד היא לשמור על קשר משמעותי עם שני הוריו.

בע"מ 919/15 והשפעתו על הסדרי משמורת

בשנת 2017, ניתן פסק דין תקדימי בבע"מ 919/15 אשר הביא למהפכה של ממש בקביעת מזונות ילדים במקרים של משמורת משותפת. לפני פסק דין זה, גם כאשר נקבעה משמורת משותפת, האב היה ממשיך לשלם מזונות כמעט מלאים.

מסקנתו הברורה של פסק הדין הינה: כאשר שני ההורים מקיימים משמורת פיזית משותפת (שוויונית), אזי שני ההורים יחויבו באופן שווה במזונות ילדיהם, בגילאי 6-15 שנים. חלוקת החיוב הכספי ביניהם תיקבע על פי יכולותיהם הכלכליות. משכך, במקרים של משמורת פיזית משותפת שוויונית, יופחת חיובו של האב בהשוואה לחיוב המקובל בעבר. בנוסף, אם ההורים "שקולים" מבחינה כלכלית, אפשרי שכל הורה יישא במזונותיו.

פסק הדין יצר הלכה חשובה גם בעניין הוצאות המדור. נקבע כי במשמורת משותפת שווה, כאשר הכנסות ההורים שוות או דומות, אזי גם רכיב המדור לא ישולם על ידי האב, מתוך הבנה שאין הצדקה לכך שהורה יישא בהוצאות המדור של ההורה האחר.

בית המשפט העליון חילק את ההוצאות לשני סוגים: הוצאות הנוגעות לפעילות היומיומית השוטפת (מזון, מים, בילויים משפחתיים) שבהן יישא כל הורה בזמן שהילד נמצא אצלו, והוצאות נוספות (ספרי לימוד, בגדים, הנעלה) עבורן הציע בית המשפט העליון למנות "הורה מרכז" שיקבל סכום חודשי וינהל את ההוצאות הללו.

מדובר במהפכה מחשבתית והתנהגותית יותר מאשר משפטית, שמטרתה ליצור כללים ברורים שיסייעו לשיתוף פעולה בין ההורים ויבטיחו את סיפוק צרכיהם הכלכליים של הילדים. עם זאת, הפסיקה מעלה גם שאלות לגבי מקרים שכבר הוכרעו בעבר ולגבי תביעות משמורת שמטרתן הפחתת מזונות.

משמורת ילדים וזמני שהות

זמני שהות והסדרי ראייה

זמני שהות (המכונים גם הסדרי ראייה או הסדרי שהות) מגדירים את המסגרת הזמנית בה כל הורה נמצא עם ילדיו. הסדרים אלה נקבעים בהתאם לטובת הילד ומושפעים ממגוון גורמים. הסדרי השהות יכולים להיקבע בכמה דרכים: האפשרות המומלצת והאופטימלית היא כאשר ההורים מגיעים להסכמה ביניהם לגבי חלוקת הזמן עם הילדים. כאשר ההורים אינם מצליחים להגיע להסכמה, בית המשפט לענייני משפחה הוא שיקבע את הסדרי השהות, לעתים תוך הסתייעות בתסקיר של עובד סוציאלי.

התבנית שהייתה נהוגה בעבר כללה ביקורים של ההורה שאינו משמורן בימי שלישי ובסופי שבוע לסירוגין. עם זאת, בשנים האחרונות ישנה נטייה לקבוע הסדרי שהות רחבים יותר, כגון הסדר שוויוני בו הילדים מבלים זמן שווה בבית כל אחד מההורים, הסדר כמעט שוויוני בו הילדים מבלים זמן משמעותי אך לא שווה לחלוטין עם כל הורה, או הסדרים אחרים המותאמים לנסיבות ספציפיות של המשפחה.

בקביעת זמני השהות, בית המשפט מתחשב בגורמים כמו גיל הילדים, רצונם (בהתאם לגילם ובגרותם), מרחק גיאוגרפי בין בתי ההורים, שמירה על רצף חינוכי וחברתי, ומידת התקשורת והיכולת לשתף פעולה בין ההורים.

שיטות וגישות חדשניות למשמורת ילדים

בשנים האחרונות התפתחו מספר שיטות וגישות חדשניות לסידורי משמורת. נסטינג (Bird's Nest Custody), למשל, היא שיטה בה הילדים נשארים בבית המשפחתי באופן קבוע, בעוד ההורים מתחלפים ביניהם בהתאם להסדרי השהות. היתרון המרכזי הוא היציבות שהיא מספקת לילדים. תוכנית הורות מפורטת היא מסמך המגדיר את כל היבטי האחריות ההורית, מעבר לקביעת זמני השהות. התוכנית יכולה לכלול הסכמות לגבי שיטות חינוך, כללי התנהגות, סדרי יום, וחלוקת הוצאות. משמורת מותאמת גיל ושלב התפתחותי היא גישה המתאימה את הסדרי המשמורת בהתאם לשינויים בצרכי הילדים עם התבגרותם.

סמכות בתי המשפט בענייני משמורת

 בישראל קיימת "מערכת משפט כפולה" בענייני משפחה – בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. שתי הערכאות מוסמכות לדון בענייני משמורת ילדים והסדרי שהות, אך ישנם הבדלים באופן בו הן מתייחסות לסוגיות אלה. בית המשפט לענייני משפחה פועל לפי החוק האזרחי ומיישם את התפיסות המשפטיות העדכניות בנושאי משמורת, כולל הנטייה למשמורת משותפת. בית הדין הרבני, לעומת זאת, פועל לפי ההלכה היהודית, אשר מסורתית ראתה את האם כמטפלת העיקרית בילדים רכים. עם זאת, בשנים האחרונות חלו שינויים גם בגישת בתי הדין הרבניים. הכלל הבסיסי הוא שהערכאה אליה פנו הצדדים תחילה, היא שתקנה סמכות לדון בענייני המשמורת.

אכיפת זכויות הורים ומשמורת

לא תמיד הסדרי משמורת וזמני שהות מתבצעים כפי שנקבעו. במקרים אלה, המערכת המשפטית מציעה כלים לאכיפת זכויות: הגשת בקשה ליישוב סכסוך, הגשת בקשה לביזיון בית משפט, תביעת נזיקין במקרים קיצוניים של מניעת קשר, ובקשה לשינוי הסדרי המשמורת במקרה של הפרות חוזרות. במערכת קיימים גורמי סיוע שונים, כגון יחידת הסיוע שליד בית המשפט, פקידי סעד ועובדים סוציאליים, ומתאמים הוריים.

 שינויים בהסדרי משמורת וזמני שהות

הסדרי משמורת וזמני שהות ניתנים לשינוי בהתאם לנסיבות המשתנות בחיי המשפחה. עילות אפשריות לשינוי כוללות שינוי מהותי בנסיבות כמו מעבר גיאוגרפי או שינוי במצב התעסוקתי, התבגרות הילדים ושינוי בצרכיהם, התנהגות בעייתית מצד אחד ההורים, ואי עמידה בהסדרים הקיימים באופן עקבי. שינוי הסדרים יכול להיעשות בהסכמה בין ההורים או באמצעות פנייה לבית המשפט.

משמורת/ אחריות הורית

תפקיד עורך הדין בסוגיות משמורת וזמני שהות

 עורך דין המתמחה בדיני משפחה ממלא תפקיד מכריע בסיוע להורים בסוגיות של משמורת וזמני שהות. הוא מספק ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף, מסייע בניסוח הסכמי גירושין והסכמי משמורת, עוזר בגישור וביישוב סכסוכים, מייצג את הלקוח בהליכים משפטיים תוך הדגשת טובת הילד, מלווה את הלקוח בתהליכים נלווים כמו פגישות עם פקידי סעד וועדות אבחון, ומספק תמיכה רגשית ומקצועית. מעבר לפן המשפטי, עורך דין מנוסה בדיני משפחה מבין את המורכבות הרגשית הכרוכה בהליכי גירושין ומשמורת, ומספק תמיכה ואמפתיה תוך שמירה על אובייקטיביות מקצועית.

עו"ד סימה כהן – גירושין, משמורת ומה שביניהם

סוגיית משמורת ילדים וזמני שהות היא אחת הסוגיות המורכבות והרגישות ביותר בדיני משפחה. המגמה הנוכחית נוטה לכיוון של משמורת משותפת ומעורבות הורית שוויונית יותר. בכל הליך הקשור לילדים, טובתם היא השיקול המנחה והמכריע, ושיתוף פעולה בין ההורים הוא המפתח ליצירת סביבה יציבה ותומכת.

היעזרות בשירותיו של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום משמורת ילדים בגירושין אינה רק צעד משפטי נבון אלא גם השקעה בעתידם ורווחתם של הילדים. באמצעות ייעוץ מקצועי וליווי אישי, ניתן להגיע להסדרים אופטימליים המאפשרים לכל בני המשפחה להתקדם לעבר פרק חדש בחייהם.

במשרדה של עו"ד סימה כהן, אנו מאמינים כי כל משפחה היא ייחודית, וכך גם הפתרונות המשפטיים המתאימים לה. עו"ד כהן, בוגרת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת חיפה ומגשרת מוסמכת בתחום המשפחה, מחויבת לליווי אישי, מקצועי ורגיש של לקוחותיה בסוגיות משמורת והסדרי שהות.

משרדנו מעניק לכל לקוח ליווי אישי ומסור מתוך הבנה שתחום דיני המשפחה הינו תחום משפטי רגיש ודיסקרטי המצריך בניית אסטרטגיה שונה לכל לקוח – ברגישות, יסודיות ומקצועיות. מוזמנים ליצור קשר עמנו לייעוץ ראשוני בנושא משמורת ילדים, הסדרי שהות או כל סוגייה אחרת בתחום דיני המשפחה. אנו כאן כדי לסייע לכם ולילדיכם לעבור את התקופה המאתגרת בצורה המיטבית, תוך שמירה על האינטרסים שלכם וטובת ילדיכם.

אתם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לסייע!

המלצות
5.0
מבוסס על 22 ביקורות
powered by Google
Eden Sidi
08:50 05 Feb 21
עורכת הדין סימה ניחנה ביכולות מקצועיות גבוהות ביותר, ביחד עם רגישות ואנושיות אינסופית. פועלת בנחישות וברגישות.אני ממליצה עליה בחום, ואני בטוחה שכל מי שישתמש בשירותיה רק יזכה. תמיד חושבת על טובת הלקוח, ומה היא יכולה לעשות טוב יותר למענו.יישר כח.
Sagi Cohen
19:44 02 Feb 21
סימי, אחת ויחידה, נותנת את הכל ללקוחות שלה.קשובה, עניינית והכי מקצועית.אני ממליץ בחום !!!ב-ה-צ-ל-ח-ה
אלינור כהן
14:53 02 Feb 21
עו"ד מקצועית, אמינה, פרפקציוניסית.משרה ביטחון כשיושבים איתה לפגישה ופועלת ביסודיות ובנכונות להצלחה תמיד...
Ilana Neck Levin
14:51 02 Feb 21
עו״ד סימה כהן בעלת ניסיון וידע רב בתחום דיני משפחה וירושה. אנושית, מקצועית ומסורה לעבודה. ממליצה בחום!
אוריין מלכה
14:33 02 Feb 21
ממליצה בחום. שירות מקצועי, יחס חם מכבד ומכיל. בעלת נסיון וידע רב. תוצאות מוכחות בשטח.
js_loader
אשמח לעזור בכל שאלה
נושאים נוספים...

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא
 052-6125365