דילוג לתוכן

גירושין חד צדדיים

תוכן עניינים

הוא פשוט אמר לי 'אני לא מתגרש ממך. לעולם'. שלוש שנים אנחנו חיים בנפרד, ואני עדיין כבולה לנישואין שהסתיימו מזמן." סיפורה של דנה הוא אחד מיני רבים שנתקלתי בהם במהלך שנות עבודתי כעורכת דין לדיני משפחה. הדרך לחופש מנישואין לא רצויים יכולה להיות ארוכה ומפותלת, במיוחד כאשר בן או בת הזוג מסרבים להשתחרר מהקשר.

מה עושים כשצד אחד רוצה להמשיך הלאה בחייו והצד השני מתעקש להחזיק בקשר שכבר התפרק? איך מתמודדים כשהחיים שלך תקועים במקום בגלל סירוב של האדם שפעם אהבת? האם המערכת המשפטית בישראל יכולה לעזור לך לצאת ממצב של "עגינות מודרנית"?

בעולם אידיאלי, גירושין היו תמיד בהסכמה הדדית – שני הצדדים מבינים שדרכיהם נפרדות ומסכימים לסיים את הנישואין בצורה מכובדת. אך המציאות מורכבת יותר. לפעמים אחד הצדדים מסרב להשלים עם סיום הקשר, ובמקרים אחרים הסירוב נובע ממניעים כלכליים, רצון בנקמה או ניסיון להפעיל שליטה. כך או כך, גירושין חד צדדיים הופכים למאבק משפטי מורכב שדורש אסטרטגיה, סבלנות והתמדה.

במאמר זה אפרוש בפניכם את המפה המשפטית המלאה של גירושין חד צדדיים בישראל – מהאתגרים הייחודיים של המערכת המשפטית הישראלית, דרך האפשרויות המשפטיות העומדות לרשותכם, ועד לטיפים מעשיים שיעזרו לכם לנווט את הדרך המאתגרת הזו. אם אתם מתמודדים עם בן זוג סרבן, או פשוט רוצים להבין את המורכבות של התהליך – המאמר הזה נכתב במיוחד עבורכם.

מהם גירושין חד צדדיים?

גירושין חד צדדיים הם מצב שבו אחד מבני הזוג מעוניין בסיום הנישואין, בעוד הצד השני מתנגד לכך. בישראל, תהליך הגירושין מורכב במיוחד בשל המערכת הייחודית של בתי הדין הדתיים, ובפרט בית הדין הרבני המיועד לזוגות יהודים. בניגוד למדינות אחרות בעולם, בישראל לא קיימים "גירושין אזרחיים" המאפשרים לצד אחד לסיים את הנישואין באופן חד צדדי ללא הסכמת הצד השני.

המשמעות המעשית היא שאם בן או בת זוגכם מסרבים להתגרש, אתם עלולים למצוא את עצמכם במצב מורכב משפטית ורגשית. אך חשוב להבין – אין זה אומר שאתם "תקועים" לנצח. קיימות דרכים משפטיות להתמודד עם המצב ולקדם את הליך הגירושין, גם במקרה של סירוב מהצד השני.

גירושין חד צדדיים

ההבדל בין הליכים בבית הדין הרבני ובבית המשפט לענייני משפחה

בישראל, סמכות הגירושין עצמם (מתן וקבלת הגט) נתונה באופן בלעדי לבתי הדין הדתיים – בית הדין הרבני עבור יהודים. עם זאת, סוגיות הנלוות לגירושין – כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים ומזונות – יכולות להידון גם בבית המשפט לענייני משפחה.

כאשר מדובר בגירושין חד צדדיים, חשוב להבין את ההבדל בין הערכאות. בבית הדין הרבני תביעת הגירושין עצמה (בקשה למתן/קבלת גט) חייבת להיות מוגשת לבית הדין הרבני. בנוסף, בית הדין הרבני מוסמך לדון גם בנושאים הנלווים לגירושין, אם נכרכו כדין בתביעת הגירושין.

בבית המשפט לענייני משפחה הערכאה מוסמכת לדון בסוגיות הנלוות לגירושין כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים ומזונות, אך אינה יכולה להורות על מתן או קבלת גט.

מצב זה יוצר לעתים "מירוץ סמכויות" בין בני הזוג, כאשר כל צד מעוניין להגיש את תביעותיו בערכאה המתאימה לו יותר. למשל, צד שיודע שבית הדין הרבני עשוי להיות אוהד יותר לעמדותיו, ינסה "לכרוך" את כל הנושאים בתביעת הגירושין שם.

האפשרויות המשפטיות בהליכי גירושין חד צדדיים

כאשר אתם נמצאים במצב של רצון בגירושין ללא הסכמת בן/בת הזוג, קיימות מספר אפשרויות משפטיות. הצעד הראשון הוא הגשת תביעת גירושין לבית הדין הרבני. בתביעה זו, עליכם להציג עילה מוצדקת לגירושין. בהלכה היהודית קיימות עילות שונות שעשויות להצדיק חיוב בן/בת זוג בגט, גם ללא הסכמתם.

עבור אישה המבקשת להתגרש מבעלה, עילות אפשריות כוללות: אלימות מצד הבעל, בגידה, הזנחה כלכלית (אי תשלום מזונות), מחלה קשה או מום שלא היה ידוע טרם הנישואין, ועוד. כשמדובר בגבר המבקש להתגרש מאשתו, ישנן עילות אחרות, כמו: בגידה מוכחת, סירוב לקיים יחסי אישות לאורך זמן ממושך, וסיבות נוספות.

תהליך הגשת התביעה כולל הכנת כתב תביעה מפורט המציג את העילות לגירושין, צירוף מסמכים תומכים ותצהירים, תשלום אגרה, והגשת התביעה לבית הדין הרבני באזור מגוריכם.

לאחר הגשת התביעה, בית הדין יקבע דיון שבו ינסה תחילה להביא את הצדדים להסכמה. אם הדבר לא יצלח, יתקיימו דיונים להוכחת העילות לגירושין.

סרבנות גט, עגינות וגט מעושה - המורכבות ההלכתית והמשפטית

סוגיית סרבנות הגט היא אחת הסוגיות המורכבות ביותר בדיני משפחה בישראל, ובפרט בהליכי גירושין חד צדדיים.

מהי עגינות ומיהי אישה עגונה?

"עגונה" הוא מונח הלכתי המתייחס לאישה נשואה שאינה יכולה להינשא שנית, בשל העובדה שלא ברור אם בעלה בחיים (למשל חייל שנעדר בקרב ולא ידוע אם נהרג) או בשל סירוב הבעל לתת גט. בימינו, מתייחס המונח בעיקר לנשים שבעליהן מסרבים לתת להן גט, ובכך כובלים אותן לנישואין שאינן מעוניינות בהם.

מצב העגינות הוא חמור במיוחד עבור נשים, שכן על פי ההלכה היהודית, אישה שחיה עם גבר אחר בעודה נשואה (גם אם בפועל הנישואין אינם מתפקדים) נחשבת לנואפת, וילדים שייוולדו לה מגבר אחר יוגדרו כממזרים – סטטוס שיוצר עבורם מגבלות הלכתיות משמעותיות לגבי מי יוכלו להינשא בעתיד.

לא פעם נשים עגונות נאלצות לעצור את חייהן, לוותר על זוגיות חדשה ולעתים אף על האפשרות להרחיב את משפחתן – רק בשל סרבנות בעליהן לתת גט. זהו מצב בלתי נסבל שמצריך מענה משפטי יצירתי.

גט מעושה - הדילמה ההלכתית

"גט מעושה" (גט שניתן בכפייה) הוא מונח הלכתי המתייחס לגט שניתן שלא מרצונו החופשי של הבעל. על פי ההלכה, גט חייב להינתן מרצון חופשי של הבעל, ולהתקבל מרצון חופשי של האישה. אם הגט ניתן בכפייה, עולה חשש שהוא אינו תקף הלכתית.

זוהי אחת הדילמות המרכזיות במקרים של סרבנות גט: מצד אחד, קיים הצורך לשחרר את האישה ממצב העגינות; מצד שני, יש להקפיד שהגט יינתן באופן שייחשב לתקף הלכתית. זוהי הסיבה שבתי הדין הרבניים נוקטים זהירות רבה בהפעלת אמצעי כפייה על סרבני גט.

עם זאת, ההלכה מכירה במקרים מסוימים באפשרות להפעיל לחץ על הבעל למתן גט, מבלי שהדבר ייחשב ל"גט מעושה". זאת באמצעות פסיקה הקובעת שהבעל "חייב" או אף "כופין אותו" לתת גט. פסיקה כזו מאפשרת הפעלת סנקציות שונות, מבלי שהגט ייפסל.

אמצעים משפטיים להתמודדות עם סרבנות גט

במאבק נגד תופעת סרבנות הגט, פותחו במהלך השנים מספר כלים משפטיים משמעותיים.

סנקציות מטעם בית הדין הרבני

כאשר בית הדין הרבני פוסק שבעל "חייב" או "כופין אותו" לתת גט, הוא רשאי להטיל עליו סנקציות מדורגות.

– איסור יציאה מהארץ (צו עיכוב יציאה)

– שלילת רישיון נהיגה

– שלילת כרטיס אשראי ואיסור על החזקת חשבון בנק

– מניעת מינוי למשרה ציבורית

– במקרים חריגים – אף מאסר בפועל למשך תקופות קצובות

נראה, כי האפקטיביות של סנקציות אלה משתנה ממקרה למקרה. ישנם סרבני גט שיוותרו על זכויות רבות ובלבד שלא לתת גט, בעוד אחרים עשויים "להישבר" כבר בשלבים מוקדמים של הטלת הסנקציות.

תביעות נזיקין בגין סרבנות גט

התפתחות משפטית חשובה בשנים האחרונות היא ההכרה באפשרות להגיש תביעות נזיקין בבתי המשפט לענייני משפחה כנגד סרבני גט. במסגרת תביעות אלה, ניתן לדרוש פיצוי כספי משמעותי על הסבל הנפשי, אובדן ההזדמנויות ופגיעה באוטונומיה שנגרמים כתוצאה מסרבנות הגט. לא פעם האיום בפיצוי כספי משמעותי הופך לכלי יעיל בהתמודדות עם סרבנות גט, שכן הוא יוצר תמריץ כלכלי ממשי למתן הגט.

מזונות מעוכבת מחמתו

כלי נוסף הוא פסיקת "מזונות מעוכבת מחמתו" – מזונות גבוהים שבית הדין הרבני מטיל על בעל המסרב לתת גט לאשתו. מזונות אלה אינם מוגבלים לצרכיה הבסיסיים של האישה, ויכולים להגיע לסכומים משמעותיים, המהווים לחץ כלכלי על הבעל.

הסכמי קדם-נישואין

אמצעי מניעה חשוב שהתפתח בשנים האחרונות הוא ההסכם לכבוד הדדי (הסכם קדם-נישואין), המבטיח פיצוי כספי אוטומטי לצד שבן זוגו מסרב לתת/לקבל גט. הסכמים אלה, המוכרים על ידי בתי הדין הרבניים כתקפים הלכתית, מהווים כלי יעיל במניעת סרבנות גט מלכתחילה.

ניהול הליכים מקבילים בבית המשפט לענייני משפחה

במקביל לתביעת הגירושין בבית הדין הרבני, חשוב לנהל את ההליכים הנלווים באופן אסטרטגי. בהתאם לנסיבות המקרה, ייתכן שכדאי להגיש תביעות נפרדות לבית המשפט לענייני משפחה בנושאים כמו חלוקת רכוש ואיזון משאבים, משמורת ילדים והסדרי שהות, מזונות ילדים, ומזונות בן/בת זוג.

אסטרטגיה משפטית נכונה יכולה להוות מנוף לחץ שיקדם את הסכמת הצד הסרבן לגירושין. באחד המקרים שטיפלתי בהם, הצלחנו להשיג הסכמה למתן גט רק לאחר שבית המשפט לענייני משפחה פסק חלוקת רכוש שלא הייתה נוחה לבעל הסרבן, מה שהוביל אותו להבין שהמשך סרבנותו רק יזיק לו.

מדוע ליווי משפטי מקצועי הוא כל כך חשוב בהליכי גירושין חד צדדיים?

גירושין חד צדדיים הם מהמורכבים ביותר בדיני המשפחה בישראל, וליווי משפטי מקצועי הוא קריטי מהסיבות הבאות. עורך דין מנוסה בדיני משפחה וגירושין יוכל לבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה למקרה הספציפי שלכם. לדוגמה באיזו ערכאה כדאי להגיש כל תביעה, כיצד לנסח את העילות לגירושין באופן שיגדיל את הסיכוי שבית הדין יחייב במתן גט, וכיצד לתזמן את ההליכים השונים באופן שיפעיל לחץ על הצד הסרבן.

מערכת בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה היא מורכבת, וכל בית דין ובית משפט עשוי להתנהל באופן שונה. עורך דין המכיר את המערכת, הדיינים והשופטים, יוכל לכוון את ההליך באופן אפקטיבי יותר.

בהליכי גירושין חד צדדיים, קיים סיכון מוגבר לפגיעה בזכויות כלכליות ואישיות. עורך דין יסייע בהבטחת חלוקה הוגנת של הרכוש, הסדרי משמורת והסדרי שהות מתאימים, קביעת מזונות ראויים, ומניעת הברחת נכסים או העלמת מידע כלכלי.

גירושין חד צדדיים עלולים להימשך זמן רב ולגרום להתשה נפשית משמעותית. עורך דין מקצועי יסייע בקיצור התהליך ככל האפשר, באמצעות זיהוי נקודות לחץ על הצד הסרבן, ניהול יעיל של ההליכים, ומניעת טקטיקות השהייה מצד הצד השני.

ההיבט הרגשי של גירושין חד צדדיים

מעבר להיבט המשפטי, חשוב לזכור שגירושין חד צדדיים הם מאתגרים מאוד מבחינה רגשית. הדחייה והסירוב מצד בן/בת הזוג מוסיפים שכבה נוספת של כאב וקושי לתהליך הגירושין, שהוא מטבעו משברי.

לכן, לצד הליווי המשפטי, מומלץ לשקול גם ליווי רגשי באמצעות טיפול פסיכולוגי אישי, קבוצות תמיכה לאנשים בהליכי גירושין, ושמירה על מערכת תמיכה חברתית ומשפחתית.

גירושין חד צדדיים

עו"ד סימה כהן – ליווי משפטי בגירושין חד צדדיים

במהלך שנות עבודתי כעורכת דין בתחום דיני המשפחה, ליוויתי לקוחות רבים בהליכי גירושין חד צדדיים. מכל מקרה למדתי והתפתחתי, וצברתי ידע וניסיון רב ערך שאני מביאה לכל תיק חדש.

לאורך השנים ראיתי מקרוב את הסבל האדיר שנגרם לאנשים הכלואים בנישואין כושלים בשל סרבנות גט. ראיתי חיים שנעצרים, הזדמנויות שהוחמצו, ואת הכאב העמוק של ההמתנה חסרת התוחלת. אני מסרבת להשלים עם מציאות כזו.

בכל תיק שאני מטפלת בו, אני מביאה לא רק את הידע המשפטי שצברתי במשך שנים רבות, אלא גם את המחויבות האישית שלי להצלחת כל לקוח ולקוחה. אני מכירה את כל הנפשות הפועלות במערכת – מהדיינים בבתי הדין הרבניים ועד לשופטים בבתי המשפט לענייני משפחה, ויודעת כיצד לעבוד מול כל אחד מהם באופן שישרת את האינטרסים שלכם בצורה המיטבית.

אני מאמינה שהיתרון המשמעותי שלי טמון בשילוב שבין ידע משפטי מעמיק, הכרות קרובה עם המערכת, ויכולת לראות את האדם שמאחורי התיק – עם הכאב, החששות והתקוות שלו. אני לא רק מנהלת הליכים משפטיים, אלא גם מלווה אתכם רגשית לאורך כל הדרך, מתוך הבנה עמוקה של המשמעות האישית של כל שלב בתהליך.

אם אתם נמצאים כרגע במצב של גירושין חד צדדיים, או חוששים שזה עלול להיות המצב שלכם, אני מזמינה אתכם לפגישת ייעוץ אישית. יחד, נבנה אסטרטגיה משפטית מותאמת למצבכם הספציפי, שתמקסם את הסיכויים להשיג את חירותכם בזמן הקצר ביותר האפשרי ובתנאים הטובים ביותר.

אל תוותרו על הזכות שלכם לחיים חדשים. אל תשלימו עם מציאות של כבלים משפטיים. צרו איתי קשר עוד היום ובואו נצעד יחד בדרך לחופש. אני מבטיחה לכם: לא עוד יום אחד מיותר בכבלי נישואין שאתם לא רוצים בהם. זו המחויבות האישית שלי אליכם!

המלצות
5.0
מבוסס על 22 ביקורות
powered by Google
Eden Sidi
08:50 05 Feb 21
עורכת הדין סימה ניחנה ביכולות מקצועיות גבוהות ביותר, ביחד עם רגישות ואנושיות אינסופית. פועלת בנחישות וברגישות.אני ממליצה עליה בחום, ואני בטוחה שכל מי שישתמש בשירותיה רק יזכה. תמיד חושבת על טובת הלקוח, ומה היא יכולה לעשות טוב יותר למענו.יישר כח.
Sagi Cohen
19:44 02 Feb 21
סימי, אחת ויחידה, נותנת את הכל ללקוחות שלה.קשובה, עניינית והכי מקצועית.אני ממליץ בחום !!!ב-ה-צ-ל-ח-ה
אלינור כהן
14:53 02 Feb 21
עו"ד מקצועית, אמינה, פרפקציוניסית.משרה ביטחון כשיושבים איתה לפגישה ופועלת ביסודיות ובנכונות להצלחה תמיד...
Ilana Neck Levin
14:51 02 Feb 21
עו״ד סימה כהן בעלת ניסיון וידע רב בתחום דיני משפחה וירושה. אנושית, מקצועית ומסורה לעבודה. ממליצה בחום!
אוריין מלכה
14:33 02 Feb 21
ממליצה בחום. שירות מקצועי, יחס חם מכבד ומכיל. בעלת נסיון וידע רב. תוצאות מוכחות בשטח.
אשמח לעזור בכל שאלה
נושאים נוספים...

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא
 052-6125365